Sarmaşık Çardak Gülü Bakımı

07-04-2021 02:09
Sarmaşık Çardak Gülü Bakımı

Sarmaşık çardak gülü bakımı çok kolaydır. Sarılıcı gül olarak da adlandırılan bir gül türüdür. En belirgin özellikleri arasında ise çok çiçekli ve sarıcı bir gül türü olmasıdır. Bu güller 2-3 metreye kadar uzayabilmektedir. Çok uzun ömürlü bir gül türü olmasının yanında soğuk havalara karşı da dayanıklıdır.

Bu bitkiye çok uygun fiyatla ve Ali Botanik AŞ. nin marka garantisi ile sahip olmak isterseniz www.alibotanik.com sitemizden ulaşıp kredi kartı ile ya da havale sistemini seçerek alabilirsiniz. Uzman ziraat mühendisleri ve tecrübeli bahçıvanlar tarafından 90 yıldır kendi fidanlıklar bölgemizde itina ile üretimi yapılmaktadır. Ayrıca daha detaylı bilgi almak için ya da çok alımdaki indirimden yararlanmak için bize 0532 065 14 36 whatsapp; hattımıza mesaj atabilirsiniz.

Sarmaşık gül çeşitleri gelişebilmek için güneş ışığına ihtiyaç duymaktadır. Toprak açısından çok seçici bir gül türü olmamakla birlikte kireçli toprakları çok sevmemektedir. Bu güllerin dikiminin yapılacağı yerin derinliği 50-60 cm kadar olmalıdır.

Dikimi için en doğru zaman ekim ayı olarak önerilmektedir. İlk yılında fazla açmayan bu gül türleri bu özelliği sayesinde donma tehlikesini de atlatmaktadır. Dikim işlemi sonbahar ayında yapılacaksa sarmaşık gülü fidesinde kısaltma yapılmaması gerekir.

Sarmaşık Gülü Bakımı Nasıl Olur?

Sarmaşık güller gelişmesi ve büyümesi için suyu sevmektedir. Demir açısından zengin olan, kırmızımsı ve killi topraklarda yetişmeyi çok severler. Sarmaşık güllerinin her yıl gübrelenmesi çiçeklerinin her geçen yıl daha iyi açmasını sağlar.

Sarmaşık gülü bakımı yapılırken ilkbahar aylarında besleyici maddelerle beslenmelidir. Besleme işlemini toprağa eklediğiniz gübreyi bitki köküne yerleştirerek gerçekleştirebilirsiniz. Bunun ardından mayıs ayı civarında güle özel gül gübresi kullanarak ikinci gübreleme işlemini yapabilirsiniz.

Gübreleme işleminden sonra çardak gülü sulaması titizlikle yapılmalıdır. Yaz aylarının sonuna doğru çardak güllerine son bir gübreleme işlemi daha yapabilirsiniz. Bunlar dışında gübreleme işlemi yapmamanız önerilmektedir. İlerleyen yıllarda ilkbahar aylarında gübrelemeye ek olarak toprak değişimi de yapılabilir.

Sarmaşık Gülü Nasıl Budanır?

Çardak gülü bakımı sırasında budama işlemi de titizlikle yapılmalıdır. Sarmaşık gülü budama işlemleri ilk birkaç yıl içinde şekil vermeye yönelik yapılmalıdır. Bu süreçte güllerin istediğiniz şekilde yayılmasını sağlayabilirsiniz.

İlerleyen yıllarda kuru, hastalıklı dalları ayıklamaya yönelik budamalar yapabilirsiniz. Sürekli açan güllerde ocak ve mart ayları arasında budama işlemini yapabilirsiniz. Yılda bir defa açan sarmaşık güllerde ise çiçeklerinin geçmesinden sonra ilkbahar ve yaz aylarında budama yapılabilir. Bahar ayında çiçekler açmadan budama yapılırsa sarmaşık güller o yıl çiçek açmayacaktır.

Sarmaşık güllerin budaması sırasında ana gövdeye zarar verilmemesine dikkat edilmelidir. Etrafa yayılan bölgelerde daha sağlıklı ve büyük bölgelerin önü açılarak daha sağlıklı yayılması sağlanabilir.

Sarmaşık Gülünde Hangi Hastalıklar Görülür?

Sarmaşık gülleri bakımı zor olan bir bitki türüdür. Yani sıradan bitkilerle kıyaslamamak gerekir. Bu güllerde görülen iki farklı hastalık olabilir. Bu hastalıklar kara leke ve beyaz gül biti hastalıklarıdır. Söz konusu hastalıklara güllerin yakalanmaması adına çiçek rengi ve türüne göre ilkbahar ve sonbahar aylarında vitamin takviyesi uygulanmalıdır.

Çardak gülü bakımı sırasında doğru zamanda vitamin takviyesi uygulanırsa çiçek hastalıklara karşı dirençli olacaktır. Hastalıklara bağlı olarak güllerin kuruyan bölgeleri olabilir. Bu bölgelerin daha fazla yayılmaması ve çiçeğin yeniden canlanması adına kuruyan ve solan güller üstten budama makası ile kesilmelidir. Bu sayede sarmaşık gülünün verimi arttırılabilir.

Gül yaprağı örümcekleri sarmaşık güllerin yapraklarının kenar bölgelerine mayıs ayı içinde yumurtalarını bırakmaktadır. Bu yapraklar içe doğru boru edasıyla kıvrılma gösterir. Bu görünüme gelen yaprakları hemen kesmeli ve yumurtalardan kurtulmalısınız. Ayrıca haşere öldürücü maddelerin de belirli zamanlarda yaprakların alt kısmına yapılması gerekmektedir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.