Erguvan Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır

06-04-2021 21:43
Erguvan Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır

Bahar aylarında çiçek açan erguvan ağacı park ve bahçelerde en çok tercih edilen süs bitkileri arasında yer alır. Mor renkli olan açan çiçeklerinin açma zamanı genellikle nisan ve mayıs aylarıdır. Kış aylarında yapraklarını döken bir ağaçtır.

Ağacın gövde kısmı ilk başlarda yeşilimsi bir gri tondadır. Yaşı ilerledikçe gövde kısmı kahverengiye dönmektedir. Saçak köklü yapıda olan Erguvan ağacı bakımı da kolaydır. Bakımı kolay olduğu için park ve bahçelerde tercih edilmektedir.

Erguvan ağacı bakımı nasıl yapılır dendiğinde her türlü toprakta gelişen ve yetişebilen bir bitkidir deriz. Genellikle güneşli ve yarı güneş gören ortamlara ekilmektedir. Sıcak ve kurak havaya sahip bölgelerde de dayanıklı bir yapıya sahiptir. Erguvan ağacı çok su isteyen bir bitki değildir. Bu yüzden az sulanabilecek bir bitki türüdür. Bu ağaç yabancı ağaç ve hastalıklara karşı da dayanıklıdır. Mobilya alanında dayanıklı yapısı sayesinde kaplama ürünü olarak kullanılmaktadır.

Erguvan Ağacı Nerede Yetişir?

Erguvan ağacı ülkemizde Marmara, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde doğal yaşam alanı bulabilmektedir. Işık ağacı olarak da bilinen erguvan mor renkli yanında lila renginde çiçek de açmaktadır.

Bu ağacın ana vatanı Afrika ve Asya kıtası olarak bilinmektedir. Osmanlı zamanından itibaren ülkemizde de yetiştirilen erguvan şenlik ve bayram isimlerinde sıkça karşımıza çıkar. Ayrıca birçok kaynakta Osmanlı devrinde baston yapımında kullanıldığı belirtilmektedir.

Erguvan ağacının çiçekleri yenebilir. Bu özelliği sayesinde gastronomide tabakları süslemede yoğun olarak talep görmektedir. Son derece kolay üretilen erguvan ağacı ülkemizde birçok bölgede yetişme alanı bulabilmektedir.

Erguvan Ağacı Ne Zaman Dikilir?

Erguvan ağacı için en doğru dikim zamanı ilkbahar aylarıdır. Bazı bölgelerde sonbahar aylarında da dikilebildiği bilinmektedir. Ancak genellikle uzmanlar ilkbahar aylarının ve sabah erken saatlerin tercih edilmesini önermektedir. Tüplü yetiştirilen erguvanlar yılın 12 ayı dikilebilmektedir.

Dikim işlemi sırasında tohumunu 5-10 dakika sıcak suda bekletmek ve sonraki gün dikmek üretilmektedir. Erguvan çelikleme yöntemiyle de elde edilen bir fidedir. Çelikleme işlemi için temmuz ve ağustos ayları tercih edilmelidir.

Erguvan Ağacı Budaması Nasıl Yapılır?

Erguvan ağacı dikilme işleminden sonra 4-6 yıl arasında ortalama bir ağaç boyuna gelmektedir. İlk yıllarda budama işlemleri her yıl yapılabilir. Bakımı için çok fazla uğraş gerektirmez. Suyu çok sevmeyen bir ağaç olsa da düzenli olarak sulanması önerilir. Ayrıca budama işlemi her yıl yapılmalıdır.

Erguvan ağacı çok hızlı büyüyebilir. 4-6 yıl arasında 8-10 metre kadar uzayabilir. Uygun şartlarda budama işlemi yapılması yeterli olacaktır. Budama işlemi yapılırken açık yara bırakılmaması özellikle dikkat edilmesi gereken unsurdur. Budama işleminde dalların açık kalan bölümlerine sıva veya macun uygulanmalıdır. Bu sayede dalların açık kısmında mantar oluşma riski ortadan kaldırılabilir.

Erguvan Ağacı Ne Zaman Çiçek Açar?

Erguvan ağaçları her yıl nisan ve mayıs aylarında çiçek açmaktadır. Çiçekleri yaz boyunca durmaktadır. Bu ağaçlar genel olarak kış aylarında yapraklarını dökmektedir. Bir mevsimde yapraklarını döken erguvan ağaçları bahar aylarının gelmesiyle yeniden çiçek açmaktadır. Erguvan ağacı toprağını beğenmediği zaman üzerine bir de fazla sulanırsa yaprakları dökülebilen bir bitki türüdür.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.